| News

Erasmus+ -opintomatka Islantiin esiteltiin Burning Rainbow Bridge -näyttelyssä ja seminaarissa

Vuosi sitten käynnistynyt, Euroopan unionin rahoittama hanke on edennyt suunnitellusti: Vapaan Taidekoulun Islannissa vieraillut opiskelijaryhmä pääsi esittämään teoksiaan sekä kertomaan kokemuksistaan Suomenlinnassa järjestetyssä näyttelyssä ja seminaarissa.

Burning Rainbow Bridge -näyttely järjestettiin Ruutikellarissa Suomenlinnassa 18.–25.9.2024.

Teksti: Aura Hakuri, kuvataiteilija, III vuosikurssin vastuuopettaja Vapaassa Taidekoulussa

Kuvat: Virppi Sysilehto

Neljännen vuosikurssin opiskelijat ripustivat näyttelyn allekirjoittaneen sekä tuottaja Virpi Sysilehdon avustuksella. Näyttelyn järjestäminen ja kaikki siihen liittyvät asiat sekä tapahtumat olivat osa opiskelijoiden oppimisprosessia. Opiskelijat olivat aktiivisia toimijoita koko prosessin ajan. Näyttelyn ja avajaisten järjestämiseen liittyy monia eri asioita, kuten teoskuljetuksen järjestäminen, teosten valitseminen ja installointi tilaan, teosten ripustus sekä avajaisten ohjelma ja tarjoilu. 

Islantiin toteutuneen Erasmus-opiskelijavaihtomatkan pohjalta syntynyt näyttely sopi hienosti Suomenlinnan miljööseen.

On kiehtovaa, että hyvin erityisestä ja omaleimaisesta saaresta kertova näyttely sijoittuu toiselle omaleimaiselle saarelle. Suomenlinnan Ruutikellari ei ole varsinainen galleriatila. Opiskelijoiden näyttely siellä olikin pilottihanke, jossa kokeiltiin tilan soveltuvuutta näyttelytilaksi. Tilan erityisyyden vuoksi – suojeltu historiallinen kohde – näyttely rakentui tilan sekä sinne sopivien ripustusmahdollisuuksien ehdoilla. Opiskelijat löysivät hienoja ratkaisuja ja keinoja ripustaa ja installoida teoksia poikkeukselliseen tilaan. 

Näyttely koostui maalauksista, muutamasta videoteoksesta sekä luonnoskirjoista. Suurin osa näyttelyn teoksista oli tehty Islannin-matkan jälkeen, ja ne käsittelivät huomioita, kokemuksia ja oivalluksia, jotka olivat syntyneet matkan aikana sekä sen innoittamina. Luonnoskirjojen luonnokset oli tehty matkan aikana paikan päällä. Teoksissa käsiteltiin monipuolisesti kaikkea sitä, mitä syntyy, kun olemme kosketuksissa uuden ympäristön kanssa. Islanti poikkeaa monella tavalla meille tutusta elinympäristöstä ja on luonnonolosuhteiltaan erittäin inspiroiva maa.

Opiskelijoiden teoksissa oli aistittavissa Islannin karu ja jylhä luonto sekä tuliperäisen saaren jännittävä energia.

Teoksissa oli läsnä myös kaikki matkalla koettu – uudet tuttavuudet, tutustuminen islantilaiseen arkeen, taideopiskeluun ja taide-elämään. Näyttely levittäytyi Ruutikellarin pääsalin lisäksi sivukäytävälle. Tilassa oli yhteensä 28 teosta sekä pöydille installoidut luonnoskirjat.  Eri tekijöiden teokset muodostivat kiinnostavan vuoropuhelun toistensa sekä Ruutikellarin historiallisen tilan kanssa. Näyttelyn avajaisia juhlistettiin 17.9. Avajaisohjelmassa oli vapaan seurustelun lisäksi performanssi ”FRAGMENTS – improvisation for sound and visuals”: Eevi Oittinen (performative drawing) and Libero Mureddu (keyboard and effects).

Erasmus -opintomatkan seminaari Ruutikellarin salissa Suomenlinnassa.
Erasmus -opintomatkan seminaari Ruutikellarin salissa Suomenlinnassa.
 
 

Seminaari Erasmus-opiskelijavaihtomatkasta järjestettiin näyttelyn viimeisenä päivänä 

Opintomatka Islantiin tehtiin huhtikuussa 2024. Matkan aikana tutustuttiin yhteistyökoulu Myndlistaskólinn í Reykjavíkin toimintaan sekä Reykjavíkin kaupunkiin ja sen taidemuseoihin. Opiskelijat pääsivät myös vierailemaan paikallisen taiteilijan ja taidekoulun opettajan Kristin Gunnlaugsdottirin studiossa. Viikon mittaisen opintomatkan lopuksi suuntasimme muutamaksi päiväksi maaseudulle. Siellä pääsimme tutustumaan ja viettämään aikaa taiteilija Bjarni Sigurbjörnssonin työhuoneella. Vierailimme läheisissä luontokohteista ja saimme kuulla tarinoita taiteilijan arjesta lumoavan kauniilla ja karulla maaseudulla. 

Neljännen vuosikurssin opiskelijat kokosivat seminaaria varten kuvaesityksen, jossa käytiin läpi matkan tärkeimmät kohteet ja tapahtumat. Seminaari ja kuvat oli jaoteltu eri otsikoiden alle. Otsikoista löytyi mm. Reykjavik, taidekoulu, opiskelijat sekä Bjarnin studio. Opiskelijat olivat jakaneet vastuun seminaariesityksen kokoamisesta ja esittelivät oman vastuualueensa. Seminaarin informaatio oli kiinnostavaa seurata. Matkasta ja kaikesta siellä koetusta ja opitusta sai elävän kuvan. Seminaari oli ensisijaisesti tarkoitettu koulun opiskelijoille ja henkilökunnalle, mutta mukaan mahtui myös muutama koulun toiminnasta kiinnostunut kuulija.  

Vapaan taidekoulun ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuosikurssin opiskelijat saivat kattavan ja kiinnostavan tietopaketin käytännön kansainvälistymisestä: Islannista ja sinne suuntautuneesta opintomatkasta.

Mirja Väyrysen öljyvärimaalaus Fragile installoituna Ruutikellarin sivukäytävään.
Mirja Väyrysen öljyvärimaalaus Fragile installoituna Ruutikellarin sivukäytävään.
 
Marika Maijalan videoteos Volcano esillä ikkunasyvennyksessä Ruutikellarin etuosassa, sisääntulon yhteydessä.
Marika Maijalan videoteos Volcano esillä ikkunasyvennyksessä Ruutikellarin etuosassa, sisääntulon yhteydessä.



Pilottihanke eurooppalaisten taidemaalauskoulujen verkoston rakentamiseksi käynnistyi syksyllä 2023


Hankkeen rahoittaa Euroopan unioni. Vapaan Taidekoulun ja islantilaisen Myndlistaskólinn í Reykjavíkin välinen yhteistyö toimii mallina tiiviistä yhteistyöstä, joka hyödyttää niin taideopiskelijoita kuin kouluja ja niiden henkilökuntaa. 

Verkosto tukee taidemaalareiden kansainvälistymismahdollisuuksia sekä taidemaalauksen perinteiden säilymistä Euroopassa. 

Hankkeen vastaavana koordinaattorina toimii Vapaa Taidekoulu. 

Hanke alkoi 1.9.2023 ja se päättyy 31.8.2025. 

Euroopan unioni rahoittaa hanketta 60 000 eurolla. 

Perustiedot projektistamme löytyvät myös Euroopan komission verkkosivuilta: Project Card Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta löytyy opetushallituksen verkkosivulta.  

Hanke on Euroopan unionin rahoittama. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa julkaisun sisällöstä. 

Kiitämme myös Suomenlinnan hoitokuntaa tuesta.

Burning Rainbow Bridge
Burning Rainbow Bridge