Jukka Korkeila: ”En värld utan färg vore en värld utan ljus.”

Bildkonstnären Jukka Korkeila menar att teckningen utgör kärnan i samtidskonsten. Han vill även betona dess betydelse för sina studenter.

Vad är det viktigaste du vill lära dina elever?

”Jag vill lyfta fram teckningens betydelse som ett centralt område inom samtidskonsten. Teckning borde också vara kärnan i måleriet. För många samtida konstnärer utgör teckningen grunden och kärnan i deras praktik.

Ta till exempel Bruce Nauman – bakom hans performativa videokonst ligger teckning: han planerar sina videor genom att rita, men dessa skisser visas sällan. Jag har bara sett en enda teckning av Bruce Nauman på en utställning, och i det ögonblicket kunde jag verkligen förstå hans konstnärliga kärna som vilar på teckning.

Även konstnärer som av olika skäl slutat måla brukar hålla sig kvar inom teckningens domän och fortsätta arbeta genom den. I teckningen finns samtidskonstens essens – det är därifrån dess språk föds och formas. Från denna kärna förgrenar sig samtidskonsten i olika riktningar och uttryck.”

Varför målar du?

”Hur skulle en värld utan färger se ut? Det vore en värld utan ljus. De svartvita världar vi människor skapar är intellektuella illusioner – där det finns ljus, finns det färg.

Jag skulle inte kunna leva utan färg. Även om den ibland försvinner från mitt arbete, återvänder den alltid – förnyad och omdefinierad efter sin frånvaro. Att måla är också mitt sätt att hävda min plats i världen, min rätt att vara här och att vara till nytta för andra.

Jag är bunden till måleriet med en skapandets navelsträng – den brister inte, även om den ibland sträcks ut och spänns. Jag kan inte sluta måla; jag återvänder alltid till det, även efter kriser. Jag skulle kunna arbeta med andra medier – som fotografi – men måleriet är det medium som ständigt utmanar mig. Måleri är för mig ett liv inom livet; konsten är en biprodukt av att leva.”

Hur började du studera måleri?

”Jag studerade först arkitektur vid Tekniska högskolan i Otnäs, Esbo (nuvarande Aalto-universitetet), åren 1988–1990. Jag målade för första gången med akrylfärger på en modellkurs våren 1989. Då föll något på plats – jag insåg att måleri verkligen intresserade mig.

Efter det studerade jag möbel- och inredningsdesign vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors (numera även en del av Aalto-universitetet). Vid sidan av mina huvudstudier fortsatte jag måla och teckna på allmänna konstkurser.

Jag sökte till Bildkonstakademin och kom in först på tredje försöket – då var jag redo för konststudier. Då började min egentliga konstutbildning på målerilinjen, där jag studerade 1992–1997. Senare studerade jag som ERASMUS-utbytesstudent vid Hochschule der Künste (nu Universität der Künste Berlin), i Bernd Koberlings klass, åren 1997–1998. På många sätt är jag fortfarande kvar på den vägen i Tyskland.”

Jukka Korkeila

  • Bildkonstnär
  • Född 1968
  • Verksam i Helsingfors samt i Berlin och Glauburg-Stockheim i Oberhessen, Tyskland
  • Huvudlärare för tredje årets studenter vid Fria konstskolan, undervisar i måleri, teckning och allmän bildkonst
Jukka Korkeila, How to prevent World War III?, @pantaleonsmuehlengasse, Köln, Tyskland, 23 mars – 22 april 2018 Foto: @akina3724
Jukka Korkeila, How to prevent World War III?, @pantaleonsmuehlengasse, Köln, Tyskland, 23 mars – 22 april 2018 Foto: @akina3724
Jukka Korkeila Foto: @jukka_korkeila
Jukka Korkeila Foto: @jukka_korkeila