Hannaleena Heiska: “Min viktigaste vägledare i konstskapandet är min intuition.”

Hannaleena Heiska: Camouflage VIII, 2018 Foto: Jussi Tiainen
Hannaleena Heiska: Camouflage VIII, 2018 Foto: Jussi Tiainen

Bildkonstnären Hannaleena Heiska vill lära målarstudenter att lita på sin egen konstnärliga vision – och utveckla den.

Vad är det viktigaste du själv har lärt dig i konstskolan?

“Min viktigaste insikt kom vid Bildkonstakademin, genom ateljébesök och seminariediskussioner. Jag lärde mig att det inte finns en enda rätt tolkning av konst eller av ett enskilt verk—det finns lika många tolkningar som det finns betraktare.

Det är viktigt att samtala och lyssna på vad andra har att säga, men mitt i arbetsprocessen är det också bra att inte tänka eller analysera för mycket i förväg.”

“Min viktigaste vägledare i konstnärligt arbete är min inre vision – min intuition. Mitt skapande bygger helt och hållet på ett personligt behov av att förstå världen genom bildkonsten. Ingen annan kan definiera hur jag ska fungera som konstnär.”

Vad är det viktigaste du vill lära dina elever?

“Kopplat till den insikt jag just nämnde vill jag lära dem att lita på sin egen vision och utveckla den. Alla trevande idéer eller infall behöver inte sägas högt med detsamma – ibland är det bättre att skydda dem och låta dem utvecklas i fred.”

“Jag hoppas också kunna förmedla den tysta, erfarenhetsbaserade kunskap jag samlat genom åren i konstfältet. Det finns ingen färdig mall för hur man ska vara konstnär. Varje persons egna val, värderingar och intressen formar konstnärskapet. Just nu erbjuder det finländska konstfältet ganska många olika möjligheter att verka som konstnär. Men för att kunna göra egna val och gå sin egen väg, måste man först förstå vilka möjligheter som finns.”

Varför målar du?

“Genom måleri strukturerar och förstår jag världen omkring mig på en icke-verbal nivå. Jag har egentligen aldrig valt att bli målare – det känns snarare som att måleriet valde mig. Jag arbetar också med andra medier, som video och installation, men ett måleriskt tänkande genomsyrar även de processerna.”

Vad betyder måleri för dig?

“Måleriets kraft ligger i dess materialitet och i det ögonblick då det får betraktaren att stanna upp – inte bara för att betrakta verket, utan för att spegla sin egen inre värld. Det är ett ögonblick där betraktaren, genom sin blick, upplever målarens beröring.

Det finns ett citat ur Siri Hustvedts essäsamling Leva, Tänka, Titta (2012) som fångar en viktig aspekt av måleriets mångfacetterade magi:

‘Morandi älskade Chardin, och förutom deras gemensamma intresse för stilleben förenas de av förmågan att förtrolla sina objekt – om än på olika sätt. Chardins magi ligger i att kaffekannan och vitlöken ser ut att föreställa vardagliga ting, men när man verkligen betraktar dem laddas de med en sådan känslomässig intensitet att det blir nästan övernaturligt. Det är penselföringen som gör det, och den når betraktaren som en synlig beröring. Faktum är att det, när man ser Chardins bästa målningar, nästan känns som att bli varsamt vidrörd. Konstnären påverkar oss på ett djupt och ordlöst plan – en erfarenhet som når tillbaka till den tidiga barndomen, till att bli hållen och vidrörd.’”

Hannaleena Heiska

  • Bildkonstnär
  • Född 1973
  • Magister i bildkonst från Bildkonstakademin i Helsingfors (2006). Studerade tidigare vid Kankaanpääs konstskola och Limingas konstskola.
  • Verksam i Helsingfors
  • Undervisar tredjeårsstudenter i måleri vid Fria konstskolan som vikarie för huvudläraren under föräldraledighet.
Hannaleena Heiska: Camouflage VIII, 2018 Foto: Jussi Tiainen
Hannaleena Heiska: Camouflage VIII, 2018 Foto: Jussi Tiainen
Hannaleena Heiska, Something There Is, 2006, kol på plywood Foto: Pirje Mykkänen / Kiasma
Hannaleena Heiska, Something There Is, 2006, kol på plywood Foto: Pirje Mykkänen / Kiasma
Hannaleena Heiska i sin ateljé Foto: Kaisa Pohjanvirta
Hannaleena Heiska i sin ateljé Foto: Kaisa Pohjanvirta