Undervisningsprogram
Arbetsformer och undervisning
Studierna är heltidsstudier – i genomsnitt 30 timmar per vecka, måndag till fredag.
Från måndag till torsdag arbetar studerande i årskurserna I–III under handledning av en eller flera huvudlärare, samt periodvis även gästlärare. Fredagsprogrammet är gemensamt för alla målargrupper och består av seminarier ledda av fjärdeårsstudenter, föreläsningar om konst och kultur, konstnärspresentationer samt modellteckning, med särskilt fokus på croquis.
Föreläsarna är experter inom konst- och kulturfältet samt verksamma konstnärer.
Årskurs I
Under det första studieåret introduceras grunderna i visuellt tänkande. Teckning spelar en central roll i undervisningen. Grunderna i måleri studeras genom observation, och studerande får bekanta sig med tekniker i oljemålning.
Studieåret är indelat i tematiska undervisningsperioder som varar i genomsnitt två veckor. Färgundervisningen kompletteras med en intensivkurs baserad på Josef Albers forskning om färgers inbördes påverkan. Studierna innehåller även en grundkurs i komposition samt materialkunskap, som studeras under tre veckor i form av grundningskurser.
Av cirka 24 studerande i årskurs I väljs ungefär 14 ut för att fortsätta till årskurserna II–IV.
De som slutför det första studieåret vid Fria Konstskolan får ett intyg över genomförda förberedande studier i måleri. Studerande som går vidare till det andra året genomför en fyraårig yrkesutbildning i måleri.
Årskurs II
Under det andra studieåret fördjupas kunskaperna i materiallära inom oljemåleri, och studerande får även bekanta sig med andra måleritekniker. Akvarell- och temperamåleri behandlas i två veckor långa intensivkurser under ledning av gästande lärare.
Färgundervisningen från årskurs I kompletteras med en fördjupningskurs på två veckor. Studierna omfattar även en fortsättningskurs i komposition.
Årskurs III
Det tredje studieårets huvudmål är att uppmuntra studerande till självständigt arbete och att stötta dem i att hitta sitt eget konstnärliga uttryck. I nära samarbete med tre handledare får studerande stöd i att utveckla sina egna personliga lösningar och arbetssätt.
Årskurs IV
Under det fjärde studieåret arbetar studerande självständigt, med individuell handledning av utsedda konstnärsmentorer.
En viktig del av det sista året är examensarbetet, som inkluderar seminariediskussioner ledda av fjärdeårsstudenter. Syftet är att stärka studenternas språkliga och analytiska förmåga – att kunna formulera och strukturera innehållet i sitt konstnärliga arbete, reflektera över sin arbetsprocess och delta i kvalificerade samtal om konst.
Det sista året kulminerar i examensutställningen. I praktiken ägnas en stor del av året åt både skapandet av verken och planeringen samt genomförandet av utställningen – inklusive kommunikation, hängning och finansiering.
Internationalisering
Fria Konstskolan har Erasmus+-ackreditering för Europeiska unionens programperiod 2021–2027. Internationella aktiviteter omfattar studieresor, lärarutbyten samt besök av internationella föreläsare. Ett särskilt fokus ligger på nordiskt samarbete.
Lärare
Lärare läsåret 2024–2025
Erik Creutziger, Erno Enkenberg, Jussi Goman, Siiri Haarla, Ville Hakanen, Aura Hakuri, Marjatta Hanhijoki, Hannaleena Heiska, Karoliina Hellberg, Eveliina Hämäläinen, Tuomo Laakso, Elina Merenmies, Teemu Mäenpää, Antti Narmala, Leena Nio, Pilvi Ojala, Benjamin Orlow, Tiina Pyykkinen, Stiina Saaristo, Anni Terävä, Pauliina Turakka Purhonen, Juha-Heikki Tihinen, Aki Turunen
Arbets- och lovtider
Läsåret 2024–2025
Hösttermin: 9.9.2024–13.12.2024
Höstlov: 14–18.10.2024
Vårtermin: 7.1.2025–31.5.2025
Sportlov: 17–21.2.2025
Läsåret 2025–2026
Hösttermin: 8.9.2025–12.12.2025
Höstlov: 13–17.10.2025
Vårtermin: 5.1.2026–29.5.2026
Sportlov: 16–20.2.2026